Inverter Nedir?

 

Inverter, aküdeki DC gerilimi evlerde kullandığımız alternatif gerilime çe­viren cihazdır. Başka bir deyişle, 12,24 veya 48V DC akü voltajını, 230V AC 50 Hz voltaja çevirirler. Böylece inverter vasıtasıyla evlerde kullandığımız televizyonlar, aydınlatma lambaları, bilgisayarlar veya elektrikli el aletleri araba, tekne, kamping gibi mobil ortamlarda çalıştırılabilirler.

Inverter çıkış dalga şekilleri

Genel olarak inverterler çıkış dalga şekilleri bakımından ikiye ayrılır. Modifiye sinüs inverterler ve Tam sinüs inverterler. İki dalga şekli arasındaki ince farkı ayırd etmek güçtür fakat çalıştırdıkları cihazlar açısından performanslarına bakılmalıdır.

Modifiye sinüs inverterler

Modifiye Sinüs dalga tam sinüsün taklit halidir. Kare dalgacıklar ile sinüse ben­zer dalga elde edilir. Avantajları; ucuz olmaları, TV, bilgisayar, küçük ev aletleri, lambaları v.s. sorunsuz çalıştırırlar. Çok ince bu farkı bazı televizyon ve bilgisayar­lar, özellikle profesyonel ve endüstriyel ci­hazlar anlayabilir. Bu cihaza zarar vermez ama can sıkabilir. Örneğin bazı televizyon­larda ekranda ince bir çizgi belirebilir.

Tam sinüs inverterler

Tam sinüs dalga aynı evdeki gibi şebekeden aldığımız çıkıştır. Çok temiz, düzgün ve en iyisidir. Bu yüzden tüm uygulamalarda sorunsuz olarak kullanılabilir, cihazlarınız daha az ısınır. Yük olarak motor, klima, buzdolabı çalıştıracaksanız ya da endüstriyel cihaz ve uygulamalar için kesinlikle tam sinüs inverter tavsiye edilir.

Inverter / Charger nedir?

Inverter / Charger, inverter, battery charger ve transfer switchinin bir arada kullanıldığı kombi cihazdır. Girişinde AC güç mevcut olduğunda aküleri şarj eder ve bağlı cihazları transfer rölesi üzerinden şebekeden çalıştırır. Ancak AC güç kesildiği takdirde akülerden kendisine bağlı cihazları çalıştırır.

Doğru inverterin seçimi

Elektrikli birçok cihazın çektiği güç üzerinde belirtilmiştir. Elektrik gücü ayrıca aşağıdaki formülle de hesaplanabilir:

Gerilim (230 Volt) x Akım (Amper) = Güç (Watt)

Aynı anda birkaç cihaz beraber çalıştırılacaksa güçler toplanır. Örneğin yukarıdaki tabloda verilen örnekte 2500W gücünde bir inverter kullanılarak aynı anda TV, kahve makinesi ve mikrodalga fırın çalıştırılabilir.

 

Gerekli akü gücünün hesaplanması

  1. Tüketilen DC akım : Watt ÷ 10*
  2. Tüketilen amper-saat : Çalışma süresi (saat) x DC akım
  3. Gerekli akü kapasitesi : Tüketilen amper-saat x 2**

* 10’a bölme işlemi sistem kayıplarının hesabı ve matematik açısından kolaylık sağlar.

** Derin deşarja dayanıklı aküler mevcut kapasitelerinin maksimum %50 ‘ sine kadar kullanılması tavsiye edilir.

Yukarıdaki örnekte gerekli akü kapasitesi 200 Ah hesaplanmıştır. Bunun için 1 adet 200 Ah akü kullanılabileceği gibi, 2 adet 100 Ah akü paralel bağlanmak suretiyle de gerekli kapasite sağlanabilir.